آیین نامه نحوه ارائه خدمات بهداشت حرفه ای توسط دانش آموختگان بهد

بسمه تعالی

 

عنوان: آیین نامه نحوه ارائه خدمات بهداشت حرفه ای توسط دانش آموختگان بهداشت حرفه ای در صنایع بالای 25 نفر شاغل

فصل اول: تعاریف

بهداشت حرفه ای: علم و هنر پیشگیری از اثرات سوئی که در طرز کار ، محیط کار و خصلت کار وجود دارد و سلامت شاغل را به خطر انداخته و باعث ایجاد بیماریهای حرفه ای، مسمومیت های شغلی و حوادث ناشی از کار می گردد( از طریق شناسایی، اندازه گیری، ارزیابی و کنترل عوامل زیان آور محیط کار)

مشاور بهداشت حرفه ای: فردی که خدمات بهداشت حرفه ای را به صورت پاره وقت یا تمام وقت در صنایع بالای 25 نفر ارائه می دهد.

کارفرما: شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حق السعی کار می کند مدیران و مسئولان و به طور عموم کلیه کسانی که عهده دار اداره کارگاه هستند کارفرما محسوب می شوند.

کارگاه: کارگاه محلی است که کارگر به درخواست کارفرما یا نماینده او در آنجا کار می کند.

 

فصل دوم

مفاد آیین نامه

ماده1- به منظور جلب مشارکت کارگران و نظارت بر حسن اجرای مقررات حفاظتی و بهداشت در محیط کار و پیشگیری از حوادث و بیماریهای ناشی از کار در کارگاههایی که وزارت کار و امور اجتماعی ،درمان و آموزش پزشکی ضروری تشخیص دهند .کارفرما مکلف است کمیته ای به نام کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار در کارگاه تشکیل دهد.

ماده2- در کارگاههایی که دارای حداقل 25 نفر کارگر هستند کارفرما مکلف است کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار را با اعضاء زیر تشکیل دهد:

-        کارفرما یا نماینده تام الاختیار او

-        نماینده شورای اسلامی یا نماینده کارگران

-        مدیر فنی یا یکی از سراستادان کارگاه

-        مسئول بهداشت حرفه ای کارگاه

-        مسئول حفاظت فنی کارگاه

تبصره1- مسئول بهداشت حرفه ای بایستی حتماَ از فارغ التحصیلان رشته بهداشت حرفه ای باشند.

تبصره2- اعضای کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار با هزینه کارفرما بایستی در برنامه های آموزشی و بازآموزی مربوط به حفاظت فنی وبهداشت کار که توسط ارگانهای ذیربط برگزار می شود شرکت نمایند.

تبصره3- در کارگاههایی که بین 25 تا 100 نفر کارگر داشته باشد در صورتی که یک یا 2 نفر از اعضای کمیته در کارگاه حضور نداشته باشند جلسه کمیته با حداقل 3 نفر از افراد ذکر شده در ماده 2 تشکیل می گردد مشروط بر آنکه مسئول بهداشت حرفه ای حضور داشته باشد.

ماده3- محل ثبت نام فارغ التحصیلان بهداشت حرفه ای جهت مشاوره در صنایع در مراکز بهداشت های مربوط به محل صنعت خواهد بود.

 ماده4- شرح وظایف مشاوران بهداشت حرفه ای بر حسب نوع صنعت و وسعت آن توسط مدیر گروه بهداشت محیط و حرفه ای استان تدوین و در اختیار صنایع قرار داده خواهد شد.

ماده5- کلیه فرغ التحصیلان بهداشت حرفه ای دارای مدرک دانشگاهی که درخواست کار مشاوره را دارند باید دارای برگه عدم سوء پیشینه باشند.

ماده6- کارشناسان مسئول بهداشت حرفه ای مرکز بهداشت شهرستان موظف هستند چک لیست پایش مشاورین بهداشت حرفه ای در صنایع را سالانه تکمیل و در اختیار کارشناس مسئول بهداشت حرفه ای استان قرار دهد.

تبصره1- مشاورین بهداشت حرفه ای شاغل در صنایع باید حداقل 70 درصد کل نمره چک لیست را کسب نمایند و در صورت عدم کسب امتیاز مناسب فرد مشاور از لیست مشاورین حذف می گردد.

تبصره2- بازرسان بهداشت حرفه ای هر سال با استفاده از چک لیست ، مشاورین بهداشت حرفه ای را مورد ارزیابی قرار داده و صلاحیت و تاییدیه آنها را از طریق مرکز بهداشت به مدیر شبکه اعلام  نمایند.

ماده7- لازم است کارفرمایان صنایع ترتیبی اتخاذ تا مشاورین بهداشت حرفه ای در طول سال بتوانند در 4 جلسه با کارگاه آموزشی مرتبط با شغلشان شرکت نمایند. (هزینه مربوط به شرکت این مشاورین از طریق صنعت مربوطه پرداخت می شود.)

ماده8- کلیه صنایع بالای 25 نفر شاغل باید امکانات لازم جهت جذب مشاور بهداشت حرفه ای برای ارائه خدمات بهداشت حرفه ای را فراهم نمایند.

تبصره. بازرسان بهداشت حرفه ای وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و بازرسان کار وزارت کار و امور اجتماعی در حین خدمت نمی توانند در صنایع مشمول این آیین نامه به صورت مشاوره یا دا ئم مشغول به کار گردند.

 ماده9- لازم است برنامه زمان بندی حضور مشاورین بهداشت حرفه ای در صنایع بالای 25 نفر بر اساس تعداد شاغلین و نوع صنعت مشخص می شود.

این آیین نامه مشتمل بر 2 فصل و 9 ماده و 6 تبصره به استناد بند 2 ماده 1 قانون وظایف و تشکیلات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین و به تصویب نهایی وزیر بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی رسیده است. اجرای آن در کلیه کارگاههای مشمول این آیین نامه و برای کلیه کارفرمایان ،کارگراه کارگاهها الزامی است.