حمل و نقل و جابجایی بار
حمل و نقل و جابجایی بار؛
بیماریها و حوادثی که بر اثر حمل مواد و اجسام اتفاق می افتند یک چهارم صدمات ناشی از کار را شامل می شوند که اکثر این جراحات شامل دررفتگی استخوان، ضرب دیدگی و کوفتگی ها می شود.
علت اصلی این صدمات، حوادث ناگواری است که در اثر بلند کردن نامناسب بارها و عدم استفاده از تجهیزات ایمنی در دسترس و پرداختن به کارهای نا ایمن صورت می پذیرد.
حمل و نقل و بلند کردن دستی بار، یکی از دلایل اصلی کمردرد های ناشی از کار است . اغلب افرادی که به نحوی بارهای سنگین را با دست از زمین بلند می کنند ممکن است بعلت بکار بردن روشهای غلط جهت جابجایی بار دچار بیماریها و حوادثی مثل فلج،گرفتگی عضلات،کمردرد،دیسک کمر ویا ناراحتی فتق گردند که مجموعه عوارض مذکور را ناراحتی های مربوط به حمل و نقل می نامند .
مسئله اساسی در بلند کردن بار این است که نیروی ناشی ازبار بلند شده در ستون فقرات 10برابر می شود.دیسکهای بین مهره ای که در ستون فقرات کارگران باربر ایجاد می شود فراوان دیده میشود بدین ترتیب که به هنگام بلند کردن بار توزیع وزن آن در بدن و روی ستون فقرات از بالا به پایین بیشتر می شود و فشار ناشی از آن در حدود پنجمین مهره کمر به حداکثر میرسد.
خطرناکترین حرکت در هنگام بلند کردن بار عبارتست از پیچش و چرخشی که در پی خم شدن صورت می گیرد .ترکیب خم شدن و پیچش/چرخش نیروی بزرگی را بر ستون فقرات وارد کره و احتمال آسیبهای کمری را افزایش می دهد.
ناراحتی های فلج ،گرفتن عضله و کمردرد عموما"در سنین20تا30سالگی رایج میباشد و در بعضی از مشاغل مانند کارهای اسباب کشی ،باربری در گاراژها،کارهای سنگین کشاورزی و غیره دیده می شودکه موقع بلند کردن بار اگر انسان به طرف جلو خم شود بطوریکه تنه او در وضعیت افقی نسبت به زمین قرار گیرد،به علت ایجاد خاصیت اهرمی که بار هنگام بلند کردن ایجاد می کند فشار زیادی روی دیسکهای بین مهره ای ستون فقرات ایجاد می شود و برای پیشگیری از بروز چنین عوارضی در هنگام بلند کردن و حمل و نقل بار از زمین توسط افرادنکات زیر باید رعایت شود:
نکات عمومی در مورد حمل دستی مواد :
1)باری را که قصد بلند کردن آن را دارید بازرسی کنید در صورتی که بار مورد نظر دارای لبه های تیز و ناهموار است از دستکش مناسب استفاده کنید.
2)بار مورد نظر را از نظر حجم و بزرگی تخمین بزنید که آیا در هنگام بلند کردن آن تسلط کامل دارید یا مجبورید در طی دو مرحله آن را بلند کنید.
3)وجود روغن و چربی ها روی بارها می تواند مانع چنگش مناسب دستها روی بار شوند. قبل از بلند کردن بارها باید آنها عاری از هر گونه چربی و روغن ها و یا گریس باشند.(توجه داشته باشید که دستکشهای کهنه نیز می توانند مانع چنگش مناسب دستها باشند)
4)در هنگام بلند کردن بار ابتدا زانوهای خود را خم کنید در حالی که کمر خود را راست نگه داشته اید بار را محکم بگیرید و قبل از اینکه بار را بلند کنید مطمئن شوید که زیر پاهای شما محکم است. همین که بار را بلند کردید آن را نزدیک بدن خود نگاه دارید.
5)لبه ی تیز بعضی از بارها میتواند فشار زیادی را به دستهای شما وارد نماید. حتی المقدور انگشتان خود را دور از لبه ی تیز بارها قرار دهید. این مسئله زمانی مهم است که شما می خواهید بار را از میان در بها عبور دهید یا اینکه وقتی بار را روی زمین قرار می دهید.
6)روی هم چیدن کالاها باید با استفاده از پالتها باشد. سوار شدن بر روی شاخک های لیفتراک ها سقوط و خطر مرگ را به دنبال دارد.